De Blauwe Golf

 

LINTUR en  “De Blauwe Golf

Duurzame energie en gemeenten; wat weten we tot nog toe ?

Als we kijken op https://www.lokaleenergieetalage.nl/ kun je per gemeente gegevens vinden over het totale energie-verbruik en het duurzame deel daarvan.
Als we een gemeente invullen (logischerwijs, eentje die aan een rivier ligt), dan kom je al ras tot de conclusie dat er niet vlot een gemeente te vinden is die méer dan 6 % aan duurzame elektriciteit opwekt uit zon en/of wind.
Uitzonderingen daar gelaten.

Binnen veel gemeenten is grote weerstand tegen windmolens en ook is niet overal ruimte voor zonne-weides.
De gemeenten aan een rivier laten de mogelijkheid van energie uit die rivier tot nog toe nagenoeg onbenut – afgezien van enkele.

Ten bate van de maatschappelijke discussie, acceptatie en implementatie van Lintur hebben we het volgende, aardige doch tegelijkertijd zéer serieuze idee opgevat:

Als een gemeente energie uit water opwekt en gebruikt, krijgt deze gemeente van ons een vermelding – noem het “keurmerk”, “logo” of “predicaat” – die wij “De Blauwe Golf” noemen.

Het is gebaseerd op ons logo; een golf (water) waar een sinus (wisselstroom) doorheen loopt.lintur-logo-blauwe-golfDe waarde ervan ?
Daar kunnen we natuurlijk lang over discussiëren, maar onder de streep is het de bedoeling dat er een stimulerende werking van uitgaat: “Díe daar en zij ook, dus wij móeten wel meedoen !”

Zo prijkt en groeit op onze site de lijst met “gemeenten waar Lintur contact mee heeft” – althans met vertegenwoordiger uit die gemeente (dus niet per se van die gemeente.

Dat noemen wij: Gemeenten met De Blauwe Golf .

Gemeenten met De Blauwe Golf “:
gemeente        rivier                              aard van contact
Zwolle          IJssel                             locatie Proof of Concept  /  interesse in mogelijkheden van energie uit water
Hattem         IJssel                             interesse in mogelijkheden van energie uit water
Deventer     IJssel                             interesse in mogelijkheden van energie uit water
Dieren          IJssel                             interesse in mogelijkheden van energie uit water
Ommen        Overijsselse Vecht         interesse in mogelijkheden van energie uit water