Schaalmodel

 

Bouw schaalmodel

Het vervolgtraject bestond uit de bouw en optimalisatie van een schaalmodel (2017) om na te gaan hoe de schoepen er exact uit dienen te zien, hoe hun stand ten opzichte van de stromingsrichting van de rivier dient te zijn en last-but-not-least: wat het effect is van de profielen die wij ter weerszijden van de Lintur als drijvers in het water positioneren en die tevens de waterstroom-snelheid ter plaatse significant verhogen ten bate van een (aanzienlijk) hoger rendement vergeleken met vrij stromende rivieren.

Hiervoor werd een test-tank gebouwd van 7,5 x 3,5 m2 met een dubbele bodem waaronderdoor het water door middel van 12 electro-buitenboordmotoren wordt gepompt en bovenlangs een terug-stroming creƫert als ware het een schaal-model van een rivier.
Hierin wordt het schaal-model van de Lintur gebouwd (1:10) van ongeveer 1,5 x 1,0 m2.

lintur-bouw-test-tank-fase-ilintur-bouw-test-tank-fase-iilintur-bouw-test-tank-fase-iiilintur-bouw-test-tank-fase-iv

 

 

 

Het model
De Lintur heeft aan weerszijden als drijvers twee vleugel-achtige profielen. Drijvers kunnen iedere vorm hebben, maar de vleugel-achtige profielen hebben speciale kenmerken: door hun vorm wordt de doorgang steeds kleiner waardoor de stroom-snelheid van het water ter plaatse wordt verhoogd en wel behoorlijk !
De profielen zorgen voor een beduidende verhoging van het rendement; het water wordt ter plaatse met zo’n factor 2 versneld waardoor een aanzienlijk hogere hoeveelheid energie per m2 oppervlak stroomt.
lintur-profiel-vormige-drijvers-schaal-model-uitgesneden-tbv-site
Deze foto toont de profielen in de test-tank van het schaalmodel, voorzien van liggers voor het schoepen-frame.
In het gedeelte tussen de profielen plaatsen wij de met het water mee-bewegende schoepen die de assen en de generator aandrijven.

Tests schaalmodel
In september 2017 zijn door Deltares in Delft meerdere tests uitgevoerd.
Deze tests leidden tot inzicht in mogelijke opbrengsten onder diverse omstandigheden. Nadrukkelijk is gekozen voor een reeks tests waarbij een indicatie van het vermogen wordt gemeten, opdat de mogelijkheid open bleef de Lintur verder te optimaliseren.
Onderstaand twee video’s welke inzicht geven in de werking van het schaalmodel van de Lintur:

en